måndag 16 januari 2012

"Ljuger politiker?" och andra vanliga frågor

God morgon!
Jag börjar veckan med att svara på frågor. Sådana frågor som jag får då och då och som har med det politiska livet att göra. För kanske - eftersom jag får frågorna så pass ofta - är det möjligen fler än frågeställarna som vill ha svar. Eller frågor och frågor förresten. Lika ofta är det påståenden jag möter. Men med lite god vilja kan de formuleras om till intresserade frågor, det tycker jag allt. 


1. Tjänar du pengar på politiken?
Det här är en av de vanligaste frågorna. Ställs direkt - pang på - av somliga. Ställs lite mer inlindat av andra. Och svaret är JA, jag tjänar pengar på politiken. I Lerums kommun har vi två heltidsarvoderade politiker. Den ena är kommunstyrelsens ordförande (M), som har samma arvode som en riksdagsledamot dvs 57 000 kr/mån. Den andre är oppositionsrådet (S), som har 90% av vad en riksdagsledamot har. Jag själv är kommunstyrelseledamot och har ett arvode som motsvarar 16% av en riksdagsledamots arvode, vilket är drygt 9000 kr i månaden i det som kallas fast arvode. Utöver det har jag ersättning för sammanträden och ersättning för förlorad arbetsinkomst (eftersom jag pga av politiken bara hinner arbeta halvtid). Det som är arvoderat är alltså det som har med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att göra. Den tid som jag, och andra politiker, lägger på det egna partiarbetet, får vi inte betalt för. Hur mycket tid man lägger på sådant är upp till var och en, men i mitt fall är det ganska mycket tid. Varje vecka är det ett par kvällar som går till olika möten, och likadant med helger. Helgen som kommer lägger jag t ex på ett långmöte i Stockholm och nästa helg är den en konferens. Sådant görs på fritiden. Merparten av all politisk aktivitet i det här landet sker på människors fritid. En del spelar fotboll, andra går på teater. En del plockar svamp, en del är politiskt engagerade.

Så ser det ut. Så vet ni det. Och ja just det, hur de politiska arvodena ser ut i en kommun är upp till respektive kommunfullmäktige.

2. Politiker ljuger ju bara hela tiden
Sägs ofta som ett konstaterande, men om jag omformulerar blir frågan: Ljuger politiker hela tiden? Och svaret är: Nej, inte hela tiden. Men visst. Många politiker ljuger. Om du frågar en politiker om hon eller han ljuger, får du oftast svaret att det är en definitionsfråga och att det är stor skillnad på att hålla inne med information och att ljuga på en rak fråga. Dessutom verkar de flesta politiker anse att ändamålet helgar medlen och att det ofta finns så väl strategiska som taktiska skäl att ljuga. Det där är ju en smaksak, det handlar väl mest om vilket politiskt klimat man vill ha och om vad man tror är bästa vägen till att hitta lösningar.

Så får jag naturligtvis frågan om jag själv ljuger som politiker och nej, det gör jag inte. Jag och andra kan självfallet ha olika uppfattningar om saker, jag kan t ex tycka att kolllektivtrafiken fungerar bra och någon annan kan tycka att den fungerar dåligt, men om jag säger att jag tycker att den fungerar bra så säger jag det för att jag tycker det. Jag försvarar inget om jag inte tycker så. Om någon sedan tycker att det är att ljuga, så får hon eller han tycka så.

Själv blir jag alltid extra vaksam om någon säger "Ärligt talat" eller "Det ska vi inte sticka under stol med" och dylikt. Varför detta behov av att berätta att nu är jag ärlig eller nu försöker jag inte dölja något? Som om man gör det annars.

3. Ni politiker tjafsar bara hela tiden
Återigen ett konstaterande. Men hur är det då, tjafsar vi hela tiden? Nej, det gör vi inte, inte hela tiden. Fast visst händer det. Det kan finnas saker som är viktiga för ett visst parti, men som andra partier inte bryr sig om, och det kan leda till tjafs. Så finns ju alltid frågan hur mycket ett litet parti ska ha att säga till om, i relation till ett stort. Man kan välja att inte kalla det för tjafs, man kan kalla det för diskussioner eller att "vi har olika ståndpunkter", men min bästa vän, som är en klok kvinna, sa för ett tag sedan när hon hörde mig prata i telefon med en annan politiker att "ursäkta mig, men ni låter som småbarn i en sandlåda". Det där med sandlådenivån tror jag dock hör till undantagen, de flesta samtal blir till sist rätt så konstruktiva.

Nu hinner jag inte mer. Fler frågor och svar kommer framöver. Har du en egen fråga du vill ha svar på? Skicka till mig lill@minsektor.se eller skriv den i kommentarsfältet.

2 kommentarer:

Håkan Bengtsson sa...

Jag var på ett möte med komunfullmäktige och undrar en sak - måste mötena vara så tråkiga?

Lill sa...

Hej Håkan! Min rådgivare (min son), säger att jag måste svara alla frågor och kommentarer MED EN GÅNG, för annars tröttnar folk på att kommentera. Det är möjligt att sonen har rätt, men jag gör så gott jag! När det gäller din fråga, så har jag fått samma fråga från min rådgivare, dvs sonen, vilket kan betyda att det är ännu fler som undrar. Jag kommer att svara på frågan i ett blogginlägg, inom ett par dagar. För övrigt är det en bra fråga, tycker jag.