måndag 4 januari 2010

Tonåringar och alkohol

Att få tag på alkohol är inget som helst problem för dem som är tonåringar idag. Saknar man äldre syskon eller kompisar är det bara att ringa ett telefonnummer och beställa det man vill ha. Langare finns det gott om. Är man femton-sexton år är chansen dessutom stor att ens föräldrar förser en med det de tycker man ska ha. Föräldrar tror nämligen att dottern eller sonen enbart dricker det som föräldern själv ger till barnet, och därför kan det ju tom vara en fördel om man som förälder ser till att barnet får några öl eller några cider, för då dricker barnet bara just det. Ungefär så resonerar många. Plus de andra argumenten. "Hon får ändå tag på alkohol", "jag drack själv när jag var i den åldern", "bättre att han dricker än att han använder droger".

Tveklöst handlar det här om djupt rotade åsikter och värderingar. För trots att all forskning visar att tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer alkohol än andra, och att ju tidigare du börjar dricka desto större är risken att du blir alkoholist - så biter inte de argumenten på en väldigt stor grupp föräldrar.

GP Debatt går det idag för övrigt att läsa om en förälder som faktiskt polisanmälde den person som langat alkohol till sonen. Polisen la dock ned ärendet. Vad jag förstår handlade det om att ransonen var för liten, det rörde sig bara om en flaska vodka.

Inga kommentarer: