tisdag 6 maj 2014

Dag 68: Äldrevårdscentralerna ska arbeta förebyggande

När jag pratar med människor om äldrevårdscentraler (något som jag gillar) får jag ofta höra, av dem som inte gillar idén, att "äldrevårdcentraler har vi i princip redan, gå till vilken vårdcentral som helst så får du se, det är nästan bara äldre där" eller "det kommer inte att gå att rekrytera läkare, de vill inte arbeta med bara äldre patienter".

När det gäller det första argumentet, så är ju inte tanken att en äldrevårdscentral ska vara en vårdcentral med något slags ålderskrav. Nej, på äldrevårdscentralen ska man lägga stort fokus på att förebygga sjukdomar som äldre människor ofta drabbas av, och stor fokus på psykisk hälsa, dvs mycket av det som traditionella vårdcentraler inte i första hand ägnar sig åt. På äldrevårdscentralen ska det självfallet arbeta vårdpersonal som är specialiserade på hälsa hos äldre människor.

Hur är det då? Vill läkare inte ha äldre patienter? Ja, det kan jag inte uttala mig om. Men om det nu skulle vara så, behöver vi naturligtvis göra någonting åt det. Precis som vi lägger kraft på att locka fler att bli lärare. Det stora problemet inom geriatriken just nu är dock inte att läkarna inte vill utbilda sig till geriatriker, utan att det finns för få utbildningsplatser inom gebitet.

1 kommentar:

Anna sa...

Detta låter som en bra ide.