onsdag 14 januari 2015

Nu satsar vi mer pengar på städningen av kommunens skolor och särskilda boenden


En fråga som ofta är het i den kommunala politiken är om den kommunala servicen ska utföras av kommunanställd personal eller av privata företag. Somliga politiska partier vill se enbart den ena eller enbart den andra varianten. Det gäller dock inte Folkpartiet. Vi vill gärna ha en blandning, så att vi kan lära av varandra, och framför allt vill vi ha så mycket verksamhet som möjligt för pengarna.

Sedan ett antal år tillbaka är det privata aktörer som städar kommunens skolor och särskilda boenden. En fråga på dagens kommunstyrelsemöte var om vi ska ha det så även fortsättningsvis eller om vi s a s ska ta tillbaka städtjänsterna till den kommunala driften.

För Folkpartiet har det varit viktigt att ta reda på vad den ena kostar jämfört med det andra, och därför har vi varit med och initierat en sådan utredning, som räknat på det och jämfört. I går fick vi en genomgång av den utredningen och svaret var att det är billigare för kommunen att anlita privata städbolag än att anställa egen personal som ska utföra arbetet.

Det är självfallet svårt att få exakta siffror på öret med en sådan utredning, men utredningen visade ändå att kommunen sparar ungefär 5 miljoner kronor om året på att anlita ett städbolag jämfört med att ha egen personal, och då är det inte mycket att diskutera, tycker jag. Tillsammans med övriga partier i den politiska majoriteten fattade vi därför beslutet att göra en ny upphandling för att få anbud från olika städbolag om vilket som ger oss mest bäst städkvalitet för de pengar vi avsätter. För det är inte så att vi tar det billigaste alternativet. I själva verket satsar vi 7 miljoner mer på städet än vi gjort tidigare.

1 kommentar:

Addison Conroy sa...

Högsta kvalitets städhjälp i hela Stockholm. Hemstädning fr.145 kr/timme | Flyttstädning/Storstädning fr. 25 kr/kvm. Vi har bra referenser. Here are städföretag,hushållsnära tjänster,hushållsnära tjänster priser,fönsterputs pris,kontorsstädning priser,trappstädning stockholm pris,hemstädning stockholm pris and städning lidingö.