söndag 1 februari 2009

Bättre mat till skolbarn och äldre

Jag är på fp-konferens i Lundsbrunn, som ligger i närheten av Götene. Med från Lerum är Rigmor Andrén, Helena Gellerman och Bosse Cedergårdh. I går var Leif Mannerström här och pratade om mat, det är han som sitter bredvid mig på bilden. Han är krögare och driver Sjömagasinet i Göteborg och en erkänd stjärnkock.

Leif menar att man kan erbjuda skolbarn och de äldre som bor på äldreboenden vällagad, nyttig, doftande, välsmakad och vacker mat för samma pengar som vi idag lägger på mindre vacker mat. Vad det handlar om är en tydlig ledning, som talar om vad man vill ha, och att man konsekvenserna av det, dvs anställer duktiga kockar och annan duktig personal som GILLAR att laga mat och som har de KUNSKAPER som krävs. Dessutom behöver vi se över hur vi tolkar de EU-direktiv som finns när det gäller hantering av mat. De regler som vi idag har satt upp är helt vansinniga säger Leif. Vi kastar mat som blir över istället för att använda dagen efter, vi låter inte skolbarnen eller de gamla att vara med och laga maten osv osv.

Jag är helt överens med Leif. Det klart att det går att göra roligare mat med samma pengar. Det här behöver vi fundera mer på i Lerum. Återkommer.

Inga kommentarer: