onsdag 30 september 2009

Trött fundering om rollatorer


Det är kväll, jag är trött och inom en halvtimme ska jag lägga mig. Ska upp tidigt i morgon bitti för att åka till Malmö och besöka en hjälpmedelsmässa. Där ska jag spana efter nya hjälpmedel, sådana som kan underlätta vardagen för människor med funktionsnedsättningar och för all del människor som är lite äldre och som har svårt att gå eller svårt med de där vardagliga sakerna som att öppna konservburkar, sätta på sig strumporna eller klara toalettbesöken. Jag vet inte om man kallar det för funktionsnedsättningar, sådant som beror på åldrandet, men det kanske man gör.
Så ska jag träffa ett företag som säljer rollatorer. Vi ska prata om hur de helst vill att den svenska rollatorsmarknaden ser ut i framtiden. Som det är nu så får man oftast ett hjälpmedel från det landsting man tillhör. Problemet är att det är landstinget som bestämmer vilket hjälpmedel man får. Behöver man en rollator så får man en särskil rollator, av något särskilt märke som landstinget upphandlat, även om man kanske skulle vilja ha en annan rollator och även om den rollator man vill ha råkar vara billigare.
Nu kan man ju tänka "rollator som rollator", men så är det inte - rollatorer är olika. Både till funktion och design. Det bästa vore väl om folk kunde få bestämma själv vilken rollator man vill ha. Vi borde väl kunna ha ett system där den som behöver en rollator får en viss summa pengar och sedan köper man den rollator man vill. (Vill man inte bestämma själv, får man den rollator som landstinget tycker att man ska ha.) Ska jag ha en rollator vill jag välja den själv. God natt.

Inga kommentarer: