fredag 15 oktober 2010

Bra äldreomsorg handlar inte om pengar

I helgen åt jag middag hemma hos mina föräldrar. Det serverades rimmad oxbringa och rotfrukter och det var väldigt gott. Min mamma är en suverän kock, och kan trolla med vilka råvaror som helst. Billiga råvaror blir mästerliga rätter i hennes varsamma och kompetenta händer. Det handlar alltså inte om pengar, det är det jag vill ha sagt.

Bra äldreomsorg, i kontrast till mindre bra äldreomsorg, handlar inte heller om pengar. Sveriges kommuner och landsting har i sin rapport Framgångsfaktorer i äldreomsorgen jämfört femton kommuner med bra äldreomsorg med femton kommuner där äldreomsorgen är betydligt sämre och kommit fram till att det bl a handlar om individanpassad omsorg (bort med sjukvårdskulturen), en välutvecklad personalstrategi och en tydlig rollfördelning mellan politiker och tjänstemän. De säger dessutom att kvalitet i äldreomsorgen inte handlar om hur stor eller liten en kommun är eller var i landet kommunen ligger. Och det finns inget samband mellan hur mycket eller lite kommunen är villig att satsa på varje omsorgstagare. Nej, nej, nej - det finns inget sådant samband.

Fast det betyder självfallet inte att en utveckling av äldreomsorgen är gratis. För precis som att min mamma har den kunskap som krävs för att laga fantastiskt mat, oavsett råvaror, behöver personal och politiker i äldreomsorgen kunskap för att utveckla äldreomsorgen. Därför är det bra att regeringen föreslår satsningar på kompetensutveckling i äldreomsorgen, både för enhetscheferna och för vårdpersonalen. Viktigt är dock att tänka till när det gäller hur den kompetensutvecklingen ska se ut, inte bara pytsa ut en massa pengar till kommunerna och säga var så goda. Alla kompetensutvecklingssatsningar ger nämligen inte effekt. Värre än så. Betydligt få kompetensutvecklingssatsningar leder till förändring. De forskare som studerat kompetensutveckling i skolvärlden kan konstatera att trots alla dagar som enligt avtal avsätts för lärarnas kompetensutveckling, och det är många dagar varje år, och trots de pengar som satsas så händer i princip.... ingenting. Något sådant vill jag inte se i äldreomsorgen.

Inga kommentarer: