onsdag 6 oktober 2010

Konsekvensbeskriv alla konsekvensbeskrivningar


Konsekvensbeskrivningar. De senaste dagarna har det ordet dykt upp i flera sammanhang i mitt politiska liv. Vikten av att göra konsekvensbeskrivningar, dvs försöka lista ut vad som händer om vi gör på ett visst sätt.

Jodå, konsekvensbeskrivningar är bra. Det är klokt att försöka förutse vad beslut och agerande kan leda till, och utifrån det bestämma om det är ett bra beslut eller inte. Men det finns gränser. Som när konsekvensbeskrivningar och utredningar förlamar och tar död på kreativitet. Som när vi politiker blir så upptagna av att utreda, att vi inte vågar ta några som helst risker utan blir fega och petiga. Som när vi tycker att vi är handlingskraftiga för att vi bestämmer oss för en konsekvensbeskrivning. Det är det ena.

Det andra är att hur noggranna vi än är med våra konsekvensbeskrivningar, hur många förutsättningar vi än petar ner i såsgrytan, kan vi ändå inte förutse hur såsen smakar när den är färdig. För det händer saker längst vägen. Sådant vi inte förutsåg, sådant vi inte hade en susning om, sådant vi helt enkelt glömde. Ingenting i livet är linjärt, vägen är aldrig rak, det vet vi. Och ändå agerar vi som om det vore så.

Den kommande mandatperioden ska jag, i alla sammanhang då någon föreslår en konsekvensbeskrivning, fundera på om det verkligen är vad vi behöver. Inte bara nicka och se förnuftig och ansvarstagande ut. Är ytterligare en konsekvensbeskrivning verkligen vad vi behöver? Kanske är det bättre att släppa den ursprungliga idén helt och hållet? Eller kanske ska vi bara tuta och köra - för oavsett hur såsen smakar när vi är klara så lär vi oss en massa saker när vi lagar den, och det händer en massa saker under tiden, sådant vi inte hade med i våra beräkningar men som vi har glädje av?

Är det något vi borde konsekvensbeskriva, är det väl snarare alla konsekvensbeskrivningar.

(För sakens skull är det väl bäst att tillägga att konsekvensutredningar kan vara bra. Inte minst när det handlar om sådant som kostar mycket pengar eller kan tänkas påverka människors liv på ett omfattande sätt. Vad jag menar är de konsekvensutredningar som görs när det gäller mindre saker, ibland rena bagatellerna. Eller när en konsekvensutredning kommer till för att ingen vågar fatta ett beslut eller ingen vågar säga att det nog är en dålig idé från början.)

Inga kommentarer: