måndag 22 augusti 2011

Folkpartiet i Lerum vill inte ha höjda lärarlöner (sant eller falskt?)

Socialdemokraterna i Lerum säger att vi inte vill höja lärarlönerna. Men det vill vi naturligtvis. Det är väl ingen som tror något annat, hoppas jag.

Varför säger S så då? Jo, för att förra veckan, när kommunstyrelsen hade möte, visade det sig att det s a s blir pengar över bland de pengar som var avsedda att gå till årets löneökningar. Och vid sittande bord föreslår då S och de andra oppositionspartierna att vi ska lägga de pengarna på att höja bl a lärarnas löner.

Så kan man bara göra när man sitter i opposition. När man inte behöver räkna på de långsiktiga konsekvenserna. När man vet att majoritetspartierna inte kan säga JA på stört. Vi i Folkpartiet vill också ge lärarna mer betalt. Men vi behöver räkna på det, och vi behöver prata med de andra allianspartierna om det. Och vi behöver avvakta och se om det kommer pengar från staten till just lärarlönerna. För det borde det göra. Skolan borde nämligen vara något som staten ansvarar för, tycker vi i Folkpartiet. För att garantera att skolan i alla kommuner får de pengar som behövs för att skolan ska bli riktigt bra.

Nu vet ju ni som läser min blogg att jag inte tror att mer pengar är lösningen på allt. Att göra rätt saker på rätt sätt behöver inte kosta mer än att göra fel saker på fel sätt. Eller för den delen - fel saker på rätt sätt. Men bl a med tanke på att äldreomsorgen för varje år som går behöver en allt större andel av de kommunala pengarna, och så kommer det att vara även fortsättningsvis, är det bra om staten tar det stora ansvaret.

Lärarnas löner då? Lite tålamod bara. Jag återkommer.
3 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Antar att du inte ids svara nu hellet, men när du retorisk hävdar att pengar inte är lösningen på allt, så måste du också bygga dina påstående på fakta, inte bara hävda en sak.

Du har tre kommentarer om detta och inget svar. Visa lite fakta som gör att dina påstående har bärkraft.
Att fler lärare per 100 elever inte ger bättre resultat. Källa? Fakta?
Mer pengar till lärarna inte är en lösning? Fakta?

Fakta fakta, annars blir du aknske betraktad som en stor mun som bara skriver och pratar.

Lill sa...

Hej Ostronmannen (kul namn förresten)! Först vill jag säga att jag inte sett att jag fått tre kommentarer om det här, för i så fall hade jag svarat. Jag ids. När det gäller kopplingen mellan satsade kronor och resultat, så nej - det finns inget sådant samband. Essunga kommun hade för några år sedan bland landets sämsta skolresultat. Utan att det kostade mer, förändrade de sitt sätt att arbeta och tillhör nu de kommuner som visar bäst resultat. Vad gör då kommuner med bra resultat? Jo, det här: 1. Har bra ledare

2. Lyfter fram kompetenta lärare

3. Har höga förväntningar

4.Tar reda på hur det går

5.Har fungerande relationer

6.Har tydlig ansvarsfördelning

7.Fångar upp elever med svårigheter

8.Har enats om skolans mål
http://www.skl.se/vi_arbetar_med/larande_och_arbetsmarknad/skola_och_forskola/framgangsrika_skolkommuner
Källa: Sveriges kommuner och landsting
Mer att läsa hittar du här http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/linkoping/mer-pengar-till-skolan-battre-resultat_34877.html

Det här stämmer dessutom bra med mina egna erfarenheter, jag har arbetat i grundskolan. Mycket, mycket handlar om inställning hos politiker, rektorer och lärare. Att man är överens om målen, hur resultat ska mätas och att alla samarbetar och därmed drar åt samma håll. Fokuserar på rätt saker helt enkelt. Själv tycker jag inte att det är så konstigt, det gäller väl det mesta här i livet. Min mamma, som är duktig på att laga mat, lagar garanterat en godare middag än jag för halva kostnaden. I sin enkelhet, skolan är en komplex verksamhet, tycker jag ändå att det är en bra jämförelse. Vad det handlar om är som alltid att göra rätt saker rätt. Eller vad tycker du?

Ostronmannen sa...

du är förlåten. :) Även smart retorisk att berömma mitt nick. :)

Jag håller med i att bättre ledare är det viktigaste. varför anställer ni då inte de bästa rektorerna? Jo, de kostar lite mer, eller hur? Vilket leder till slutsatsen: mer pengar ger bättre skola.

Jag har jobbat med några olika rektorer, i stan och i Lerum. En var erkänt bland de bästa i landet. Han var inte i Lerum.
Så snabbt bättre resultat för skolorna. Satsa på att rekrytera de bästa rektorna. nu. farsen med rektor på almekärr var inte bra.
Kostanden blir också mkt ringa.
Kolla upp era rektorer nu.
Jag vet att de sitter i knät på sektor lärarnade och är de till lags istället för att jobba för en bättre skola.