onsdag 17 augusti 2011

Utmanarrätt (jag är schysst)

I Lerums kommun har vi något som kallas för utmanarrätt. Den rätten handlar om att företag, som tror sig kunna utföra en tjänst som kommunen själv utför, på ett bättre sätt, helt enkelt säger det. "Det här kan vi göra bättre." Så motiverar de varför och vi politiker tar sedan ställning till om vi vill låta oss utmanas. Vad det handlar om är alltså att få ut så mycket som möjligt för skattebetalarnas pengar. Om några säger att de kan göra det bättre, så kan det ju faktiskt vara så - och då är det bra att undersöka saken lite närmare.

All kommunal verksamhet kan utmanas i Lerums kommun (för det har vi politiker bestämt), med undantag för det som är ren myndighetsutövning. Ett företag som säger sig kunna sköta bedömningen av huruvida någon har rätt till försörjningsstöd eller hemtjänststöd, kan gapa sig hes. Det tar vi hand om själva. Själva bedömningen alltså. Hemtjänststödet, när beslutet väl är fattas, kan mycket väl utföras av ett privat företag.

När vi så har fått in papper och motivering till varför ett företag tror att de kan göra något bättre än vi själva kan, så tar kommunstyrelsen ställning till om det är rimligt att låta oss utmanas. Om företaget i fråga verkar seriöst, om de verkar ha grund för det de påstår osv. 

Idag fattade vi ett sådant beslut, att låta oss utmanas när det gäller driften av Hedegården, som är ett äldreboende. Ett företag har nämligen sagt att det kan sköta Hedegården bättre. Nu kommer vi därför göra en upphandling, dvs offentligt tala om att vi låter oss utmanas, och därefter se vilka företag som möjligen är intresserade av att driva Hedegården. Vi kommer sedan att jämföra deras anbud med hur det ser ut idag, när vi själva och därmed kommunanställd personal, har hand om Hedegården. När vi jämför kommer vi att titta på olika kvalitetsaspekter och se om det verkar troligt att någon annan kan göra det bättre. Eftersom fler företag, än det som från början har utmanat oss, kan komma med anbud, är det inte säkert att det är det ursprungliga utmanarföretaget som i så fall får ta över Hedegården. Det kan bli ett annat företag. Eller inget företag alls. Det kan sluta med att vi i jämförelsen kommer fram till att det här gör vi faktiskt bäst själva.

Jag gillar utmanarrätten. Påstår ett företag att de kan något bättre än vi själva, ska vi undersöka saken. Skatteintäkter ska användas så bra som möjligt. Dessutom gillar jag konkurrens och att släppa in nya aktörer på banan. Så att man kan lära av varandra. Däremot. Däremot är jag inte för privatisering av något mer grundläggande ideologiskt skäl. Det är inte av princip som jag tycker det är bättre med privata utförare, inte av princip att jag tycker att vi som kommun ska driva så lite verksamhet som möjligt själva. Företag, personalkooperativ, kommunen eller andra - den som verkar kunna göra det bäst, bäst för pengarna, ska göra det. Så tycker jag.

Om man som politiker tycker att det är bra med privata utförare eller inte, är naturligtvis en ideologisk fråga. Jag har full respekt för de som tycker annorlunda, som vill att Lerums kommun, med egen personal, ska sköta  t ex äldreomsorgen. Men för mig är det ganska enkelt. Jag tror nämligen inte alltid att vi själva är bäst på allt.

PS. På den rosa knappen jag har på mig på bilden står det "Jag är schysst". I det här fallet betyder det att jag inte langar alkohol eller tobak till minderåriga>>

2 kommentarer:

Ostronmannen sa...

Undrar en sak varför skriver du blogg, när du inte bryr dig om att svara på kommentarer? Det är ju inte direkt så att du har mycket att svara på. Jag har skrivit 3-4 inlägg och inget ids du svara på. Trist, men det gör inget, däremot:
Det är tyvärr precis så och många med mig tycker ni politker är.
bara en mun. inga öron eller ögon.

Lill sa...

Aha, nu ser jag! Här finns en kommentar från dig, som jag inte besvarat. Ber om ursäkt för det, ska i fortsättningen ha bättre koll. Bättre ögon med andra ord. Hänvisar till mitt tidigare svar. Hoppas det är ok.