tisdag 11 oktober 2011

ЯБЛОКО

Jag har varit i St Petersburg och hälsat på vårt liberala systerparti Jabloko. Det ger onekligen lite perspektiv att få höra vad som står på den politiska agendan i Ryssland och inte minst att höra att mycket av det som vi tar för givet i vår demokrati, inte är det över allt. För även om vi vet det blir det mer konkret och begripligt att höra det från människor över en kopp te. Själv har jag inte varit i Ryssland sedan 1980 - på Sovjettiden med andra ord - och det gav ytterligare perspektiv. För visst har det hänt en del sedan dess. Bortsett från att det numera finns mat i mataffärerna och franska modehus och Mercedesar och allt det där, så är människor både gladare och öppnare. Och även om den demokratiska och politiska utvecklingen går lite långsamt, med vårt sätt att se det, finns det idag fler än ett parti att rösta på.

Ryssland är politiskt och förvaltningsmässigt uppdelat i tre nivåer. Den kommunala, den regionala och den nationella (Duman). St Petersburg är dock den kommunala nivån relativt obefintlig, kommunala politiker ansvarar i princip enbart för gator, vägar och socialtjänst. I staden bor 5 miljoner människor och den ses organisatoriskt som en egen region och de beslut som vi i Sverige fattar i varje kommun ligger alltså på den regionala nivån.

Den fjärde december är det val i Ryssland och då hoppas Jabloko på en plats i Duman, vilket man inte har idag. Fast i dagsläget är det dock oklart om man över huvud taget får ställa upp i valet - eftersom man inte har en plats idag och eftersom reglerna om vilka partier som får ställa upp på ett tydligt sätt gynnar de redan etablerade partierna - milt uttryckt. Till att börja med måste Jabloko samla in en stor mängd underskrifter och personliga uppgifter från människor som stödjer dem, i St Petersburg handlar det om ca 40 000 namn, och när de har gjort det ska diverse kommittéer ta ställning till om namnunderskrifterna ska räknas eller om de ska underkännas. Fem dagar innan valet får Jabloko definitivt besked om de deltar eller inte och om människor kan rösta på dem eller inte.  Jag har ett antal bilder från St Petersburg i min telefon. Jag lägger ut dem här. Inte i någon särskilt ordning. Huller om buller gäller. 
 

I ett ryskt bröllop ingår en promenad i parken. På helgerna ser du brudpar över allt.


Politiker i en av St Petersburgs 23 stadsdelar. Kvinnan i mitten på nedersta raden heter Tatiana och hon representerar Jabloko.

Tatiana berättar om en ny hamn som ska byggas i St Petersburg. Som enda parti försöker Jabloko sätta stopp för det.

Peter den store
Lenin

För fem år sedan mördades journalisten Anna Politkovskaja. Vi deltog i en minnesceremoni.

Jablokopolitiker berättar om nedslitna och hälsofarliga bostäder

Besök i ett bostadsområde som byggdes 1929. Rummen är små och kök och badrum delas med andra hyresrätter. De som bodde här förr i tiden arbetade på textilfabriken i närheten. Idag bor här fattiga ryska familjer och gästarbetare.

Därborta, bakom mig, står ett kärnkraftverk, som förser just den här delen av St Petersburg med energi. Kärnkraftverk finns lite här och där i St Petersburg.

Så här står det på dörren till Jablokos partilokal

Vinterpalatset

Lunch på snabbmatsrestaurang med rysk mat. Bakad potatis och krabbsallad

Jablokister berättar hur de lagt upp sin valkampanj

Gott


Koll på antalet insamlade namn

Kul hade vi också

Inga kommentarer: