torsdag 24 oktober 2013

Passion and compassion


I kväll sammanträdde kommunfullmäktige i aulan på Dergårdsgymnasiet i Lerum. Det var en tunn dagordning. Inga större frågor att diskutera och fatta beslut kring och inte särskilt många frågor heller. Däremot fick vi, innan mötet drog igång, möjlighet att lyssna till Rutger Fridholm (MP), som pratade om FN och FN's viktiga arbete. Det gjorde han för att det är FN-dagen idag och för att han är ordförande för Svenska FN-föreningen här i Lerum. Bra är det, tycker jag, att få lyfta blicken och öronen och få lite perspektiv på de frågor vi politiker ägnar oss åt i den egna kommunen. Jag säger inte att det är små och futtiga frågor, för det är det inte, det mesta är sådant som påverkar alla som bor i Lerums kommun på ett eller annat sätt. Däremot kan jag tycka att vi politiker är dåliga på att lyssna till varandra och våga lära av varandra. Bara för att vi har delat upp oss i två block, Majoritet och Opposition, så betyder det ju inte att vi ska utgå från att det som "de andra" säger är idiotiskt, för det är det ofta inte. Vi kan samarbeta betydligt bättre än vi gör idag över blockgränserna, tycker jag. I en kommun handlar det ju ändå om väldigt konkreta och vardagsnära frågor och att göra politik av allt är bara trams. Det finns självfallet frågor då majoriteten och oppositionen inte är överens, det kan t ex handla om skattesatser och privata alternativ i välfärden, men när de frågorna dyker upp så är det bara att rösta om det. Jag tror ni skulle bli förvånade om ni såg hur mycket prestige och revirtänkande den lokala politiken genomsyras av. Det har förvånat mig åtminstone.

Några frågor har vi diskuterat i fullmäktige i alla fall. Och i en fråga ändrade vi i Folkpartiet uppfattning efter att ha lyssnat på oppositionen. Det var ingen stor fråga, det var det inte. Den handlade om huruvida Lerums kommun ska gå med i ett nätverk som heter Sveriges EKO-kommuner eller inte. Där hade vi i kommunstyrelsen tidigare sagt nej till Miljöpartiets motion om att vi skulle gå med, men efter att ha lyssnat mer på Miljöpartiets argument och diskuterat frågan ytterligare i FP-gruppen, beslöt vi att säga ja och ja blev också fullmäktiges gemensamma beslut.

Just det. Innan mötet startade fick vi, i anslutning till Rutger Fridholms tal, se en film från gymnasieskolans FN-rollspel 2012. I filmen, som var producerad av elever från GS (gymnasiesär), fick vi höra elever från Dergården berätta om sina föreberedelse inför rollspelet. Så fick vi även höra Jan Eliasson  beskriva sitt tidigare arbete i FN's generalförsamling. Inte minst pratade han om sina egna drivkrafter, nämligen passion och compassion. Han sa ingenting om prestige och revir.


Inga kommentarer: