onsdag 29 januari 2014

Invigning av Nya Lundbygården i Gråbo


Annelie Lundström (KD) 
Dagen inleddes med ett möte för kommunstyrelsens arbetsutskott. Där pratade vi bl a om hur vi tänker oss det nya bostadsområdet i Aspedalen. Vi är än så länge i ett tidigt skede av både samtal och planering, men bra är naturligtvis om vi politiker har något sånär likartade bilder av hur vi tänker oss området, att vi har något att bolla med människor i Lerums kommun - något att utgå ifrån helt enkelt. För tveklöst är det så att vi behöver få fart på byggandet i kommunen. Ska vi kunna fortsätta att utveckla förskolor, skolor och äldreomsorgen - och allt annat - behöver vi ett större skatteunderlag.

Arbetsutskottets möte var dock inte dagens höjdpunkt, för det var besöket och invigningen av det nya äldreboendet i Gråbo, Nya Lundbygården. Det var smockfullt med folk. Överallt. I princip ända ut genom ytterdörren. Till största delen människor som bor i Gråbo och som var nyfikna på boendet. Väldigt roligt med ett sådant engagemang, tycker jag. Och jag vet ju att många människor har lagt ned, och lägger ned, massor av kraft och tid för att forma en känsla av delaktighet och medskapande i Gråbo. Flera tjänstemän och flera politiker, men framför allt organisationer och privatpersoner, dvs det vi kallar civilsamhället. Visst blir man glad?

Själv passade jag på att prata med en hel del av den personal som har anställts till boendet, och samma sak där - vilket engagemang. Här var ett gäng undersköterskor som verkligen var sugna på att, tillsammans med dem dem som ska bo där och deras anhöriga (och andra), skapa ett boende där människor kan trivas och må bra. Eftersom de som ska bo på Nya Lundbygården ännu inte har flyttat in, de första gör det nästa vecka, har personalen haft tid på sig att lära känna varandra, fylla på med ny kunskap och planera sitt kommande arbete. De här cheferna och de här undersköterskorna vet vad de vill och de ska arbeta för stor öppenhet och samverkan med människor i Gråbo. Alltifrån skolelever till demensföreningar.

Ja, det kändes bra, det gjorde det. Folkpartiet var ju dessutom, tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna, det parti som drev på att behålla äldreboendet i kommunal regi. Inte för att vi inte gillar privata utförare i äldreomsorgen, för det gör vi, utan för att få ett större inflytande över innehållet i verksamheten och för att underlätta just en samverkan mellan t ex skolorna och boendet och kunna göra det nya äldreboendet till en del av det vi kallar Pilot Gråbo, dvs en del av arbetet med att skapa Sveriges första hållbara tätort.

Roligt var det även att höra Annelie Lundström (KD) invigningstala. Hon är, tillsammans med Dennis Jeryd (S), de politiker som representerar kommunstyrelsen i den Medskapandegrupp som ingår i arbetet med Pilot Gråbo. Ett inspirerande tal var det och bra på att klippa band är hon också. 


1 kommentar:

Anonym sa...

Skön text. Det märks att du är taggad.