onsdag 5 februari 2014

Kan jag få bestämma själv vad jag lägger mina pengar på? Även när jag blir äldre.Jag bor i ett blått, inte särskilt vackert hus i Gråbo. I mina ögon är det en praktisk liten låda. Det är inte säkert att mina grannar, som bor i likadana hus, skulle säga detsamma om sina hus - för människor är olika och inte minst när det gäller synen på våra hem och vad de betyder för oss. Själv trivs jag för övrigt väldigt bra i lådan, den passar mig perfekt. Och den kostar mig ungefär så mycket varje månad som jag är villig att lägga på ett hus varje månad. Hade jag tjänat tre gånger så mycket som jag gör, hade jag antagligen bott någon annanstans. I stan eller vid havet.

Vad jag menar är att jag väljer själv var jag vill bo, utifrån de ekonomiska möjligheter jag har. Precis som med allt annat i livet. Jag väljer hur dyra jeans jag köper, hur dyr mat jag äter, hur dyr bil jag kör (om jag nu har en bil) eller vart jag åker på semester - allt beroende på vad jag själv prioriterar och vilka ekonomiska möjligheter jag har. Och allt det där är väl självklarheter för de allra flesta. Sedan kan man självfallet tycka att jag borde tjäna mer eller mindre eller att skatten borde vara högre eller lägre, men ingen ifrågasätter väl att jag själv bestämmer över vad jag vill göra med mina pengar. Det vill säga, så länge jag inte är gammal och behöver bo på någon form av äldreboende. För då, då har en del helt plötsligt en massa åsikter om det. Om att jag INTE längre ska få bestämma över mina egna pengar. Om att det INTE ska finnas dyrare äldreboenden för den som vill och kan betala.

För precis så säger en vänsterpartist i ett radioinslag jag precis har lyssnat på. Alla ska bo lika när de blir äldre, ingen ska få bo finare än någon annan. Ingen ska kunna köpa sig till ett bättre boende bara för att man har pengar.

Nähä. Så när jag blir gammal ska jag alltså få lägga mina pengar (om jag nu har några) på precis vad jag vill. Med ett undantag. Jag får inte lägga dem på mitt boende. 


1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Lill! Jag håller med dig och därför vill jag inte ha en vänsterregering. Förhoppningsvis får nuvarande regering sitta kvar. Lycka till i valet.