lördag 18 januari 2014

Jag tackar för förtroendet


Ingvar Frid och jag
Idag har jag, tillsammans med en stor grupp Lerumsliberaler, varit i Vänersborg. För där har vårt länsförbund fastställt de listor Folkpartiet ska gå till val på, dvs bestämt vilka personer som ska stå på vilka platser på riksdagslistan och regionlistan.

För er som inte vet kan jag berätta, att vi som är politiskt engagerade i Sverige är indelade i ett antal länsförbund, samma för alla politiska partier. Länsförbundet har till stor del geografiska förklaringar, men även historiska förklaringar, och väl inte helt moderna och up-to-date (med stor sannolikhet kommer de där indelningarna att se annorlunda ut inför nästa valår 2018). Det länsförbund som Folkpartiet i Lerum tillhör heter norra Älvsborg, och det består av 13 kommuner. Från Lerum i söder till Åmål i norr. Tillsammans med de tolv andra kommunerna samarbetar vi kring vissa frågor, men framför allt utser vi olika personer och tillsätter politiska uppdrag gemensamt. Och när det vart fjärde år är dags för region- och riksdagsval bestämmer vi oss alltså för gemensamma listor, med namn från de olika tretton kommunföreningarna.

Innan vi bestämmer oss för vilka personer som ska stå var på respektive lista, har vi något som kallas för provval. I det valet får alla som är medlemmar i någon av de tretton kommunföreningarna rösta om vem man vill ska representera Folkpartiet i riksdag och region. Utifrån det föreslår sedan en kommitté hur listorna ska se ut. Därefter fattar ett antal utsedda ombud från varje kommunförening det definitiva beslutet. Det var alltså det vi gjorde igår. Och eftersom vår nuvarande riksdagsledamot Anita Brodén från Alingsås har meddelat han hon inte ställer upp för omval, var det självfallet lite extra spännande.

När det gäller de översta placeringarna på de olika listorna, bestämde vi oss för följande:

Överst på regionlistan står Ulrik Hammar, som kommer från Trollhättan. Därefter Eva Mattsson-Hill från Alingsås. På tredje plats - voilá - hittar vi Ingvar Frid från Floda. Kompetenta och bra personer alla tre, och extra roligt naturligtvis att Ingvar finns med så högt upp på listan. Folkpartiet i norra Älvsborg har idag två mandat i regionfullmäktige, och om Folkpartiet kan få lite fler röster än i förra valet så kan det bli ett mandat ytterligare, och därmed en ännu mer liberal region.

På riksdagslistan bestämde vi oss för att placera Kristina Grapenholm från Alingsås. Kristina har både erfarenhet och kompetens och är på många sätt en klippa, så det känns bra att ha henne på den platsen. Efter henne, på andra plats, finns Dan Möllengård från Trollhättan. Själv står jag på tredje plats och jag tackar för förtroendet. Jag ska göra vad jag kan för att det ska gå bra för Folkpartiet i valet.

Inga kommentarer: