tisdag 18 mars 2014

Dag 20: Godare mat, som lagas från grunden

När man frågar äldre personer som bor på särskilda boenden, eller som får hjälp med maten av hemtjänsten, så vill de flesta ha lite bättre mat. Godare mat helt enkelt. Mat som gör att man blir sugen på äta och som därför manar till att äta så pass mycket som man faktiskt behöver för att orka livet.

Jag är inte särskilt duktig på att laga mat, men det finns det andra som är - och det är sådana personer som ska stå för matlagningen i äldreomsorgen. Och så mycket vet jag, att god mat lagas från grunden. Det ska inte serveras en massa halvfabrikat.

Min mamma, som till skillnad från mig verkligen är duktig på att laga mat, och som dessutom är en klok person, säger att det inte kostar mer att laga god mat än att laga mat som inte är så god. Bara man vet vad man gör. Samma sak säger kocken Leif Mannerström. Som alltid handlar det om vilja, prioriteringar, kunskap och handlingskraft.

Notera att jag säger godare mat, inte mer näringsriktig mat eller mer ekologisk mat eller något annat. Nu ska maten självfallet vara näringsriktig och gärna lagad på ekologiska råvaror, men det viktigaste är faktiskt att det är god - för det viktigaste är att man äter över huvud taget. Därför ska den även lukta gott och se tilltalande ut, vilket brukar bli resultatet när det är människor med kunskap och engagemang som lagar den.

Inga kommentarer: