tisdag 25 mars 2014

Dag 27: Stör ej (jag har sex)

Sex är viktigt för livskvaliteten (och även för hälsan), och det gäller hela livet. Även när vi blir äldre, och även om man bor på ett särskilt boende. Och andra människor ( t ex personal) och rutiner ska inte lägga hinder i vägen för det, för ett sexliv.

Nu är det ju inte så att alla som bor på ett särskilt boende vill vara sexuellt aktiva, men möjligheten måste finnas på ett naturligt sätt. Jag tycker RFSU's ordförande Kristina Ljungros och Ingrid Frisk från samma förbund, formulerar det bra i dag på Aftonbladets debattsida där de skriver: Det kräver också kunskap hos vårdgivare. Många yrkesutövare inom vård och omsorg saknar i dag sexologiska kunskaper och förståelse för att sexualitet och lust är starkt kopplat till folkhälsan, hälsa och välbefinnande.
När vårdens samlade kunskap bidrar till att vi lever längre innebär det samtidigt att stora grupper lever ett långt liv med olika sjukdomstillstånd. Att överleva hjärtinfarkten, slaganfallet, cancern och andra sjukdomar kan många gånger medföra olika funktionsnedsättningar. Kroppen är sig inte lik, men lusten och längtan efter kärlek, närhet och sex finns kvar fast förmågan försämrats.
Men det kan ibland vara enklare än så. Det handlar också om att ge fysiska förutsättningar till just sex och närhet. Att ge utrymme för en bredare säng på äldreboendet så att de boende får faktiskt möjlighet att utifrån sina förutsättningar vara nära sin partner borde vara en självklarhet. Det handlar om respekt och integritet och att inte avsexualiseras för att man blir äldre. Kanske också något så enkelt som rätten att få hänga ut en skylt med texten ”stör ej” på dörren på äldreboendet.

Jag håller med dem.

Inga kommentarer: