lördag 1 mars 2014

Dag 3: En mer flexibel hemtjänst


Min morfar är död nu. Men när han levde så hade han under sitt sista år hjälp från hemtjänsten. De kom med mat, handlade åt honom och städade. Morfar var en social person och ensam där i sitt hus och när hemtjänsten kom ville han helst dricka kaffe, prata en stund vid köksbordet och kanske spela lite kort.

Min mamma, som bor åtta mil ifrån staden där morfar bodde (hennes systrar bodde både femtio mil längre bort), hade ingen möjlighet att åka dit varje dag, men hon ringde hemtjänstchefen och sa att eftersom hon ändå åkte till morfar ett par gånger i veckan så kunde hon ta hand om städning och inköp och mat och så kunde kanske hemtjänsten istället göra det där som morfar ville. Dricka kaffe, prata en stund vid köksbordet och kanske spela lite kort.

Men nej, det gick inte. Morfar var beviljad städ, inköp och matleverans - inget annat. Och hur skulle det se ut om alla...

Jag vet att det finns kommuner som beviljar tid istället för särskilda insatser. Om jag fick bestämma skulle alla kommuner göra så. 

Inga kommentarer: