lördag 3 oktober 2009

Provvalstider i Folkpartiet

I politiken är det just nu provvalstider, åtminstone i Folkpartiet, och i Norra Älvsborg, som Lerums kommun tillhör, går det till så här:
  1. Medlemmar i Folkpartiet i Norra Älvsborg meddelar vilka personer de nominerar till provvalet.

  2. Blir man nominerad, blir man kontaktad och tillfrågad om man ställer upp i provvalet.

  3. Tackar man ja, ska man kort beskriva vem man är och vilka politiska frågor man är intresserad av, max 400 nedslag så det är lite pill med texten.

  4. Senare i höst skickas en broschyr ut till alla medlemmar i distriktet där medlemmarna får kryssa för vem eller vilka personer de helst ser på valsedeln när det gäller riksdagsvalet och regionsvalet.

  5. Därefter sätter sig en grupp ner och sätter ihop en lista, utifrån resultatet i provvalet, men också med hänsyn till varifrån i distriktet man kommer, att det är lika många kvinnor som män, olika åldrar osv. Det är mycket att tänka på och den här gruppen har det inte lätt.

  6. I januari presenteras en lista för ett antal representanter från alla kommunerna i distriktet och listan klubbas. Antingen som den presenteras rätt av eller efter diverse flyttande av namn.

Själv har jag idag tackat jag till att kandidera i provvalet till region och riksdag. Jag har skrivit att jag vill arbeta för det här:

I regionen (som bl a ansvarar för sjukvården):

  1. Ett bättre samarbete mellan sjukvård och kommunal äldreomsorg

  2. Samma vård för kvinnor och män (idag är det faktiskt så att kvinnor på olika sätt får sämre vård än män - och så ska det inte vara, tycker jag.

I riksdagen

  1. En individualiserad hemtjänst. Man ska själv få bestämma vad man vill ha hjälp med, det ska inte kommunens biståndshandläggare bestämma. Jag tycker t ex att sociala behov är lika viktiga som att någon hjälper mig att dammsuga.

  2. Hitta sätt att uppmuntra pappor att ta ut en större del av föräldraförsäkringen. Idag tar pappor bara ut 20% av föräldradagarna och jag tror att det skulle gynna barnen om papporna var hemma lite mer.

  3. Underlätta för småföretagare. Enklare redovisningsregler, flexiblare anställningsregler mm. Jag är själv småföretagare och jag vet vilka faktiska och mentala hinder som finns för att anställa personal.

Inga kommentarer: