onsdag 7 april 2010

Ni får helt enkelt separera (från Äldreomsorgsbloggen)

Vad ska man säga? Ni kanske har läst om äldre par, som inte får fortsätta att bo tillsammans när den ena parten behöver bo på ett särskilt boende, medan den andre, enligt alla regler, inte behöver det . För när någon behöver mer stöd och hjälp än den andra, ja då klappar systemet helt enkelt ihop, då mäktar vi inte med. Det piper i systemet och det blinkar en massa röda varningslampor, och så hörs en röst säga: ”tyvärr, ni passar inte riktigt in i våra mallar om hur man ska vara för att få bo tillsammans, så ni får helt enkelt separera”.

Jo, jag VET att det finns rationella skäl till att säga nej till människor som vill fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende. Den som inte behöver exakt det stöd man ska behöva för att kvalificera sig för det särskilda boendet kan ju onekligen sägas ta bostaden från den som faktiskt har behov av exakt det stöd som krävs. Dessutom – vad gör vi om den som inte har det exakta behovet av stöd överlever sin maka eller make, det är ju inte orimligt att det händer? Då bor det helt plötsligt kvar en person som i värsta fall inte behöver någon hjälp över huvud taget, och det är väl ändå inte för dem vi byggt våra särskilda boenden? Och vad gör vi med alla som faktiskt inte vill flytta med sin maka eller make till äldreboenden, sådana personer finns rimligen. Som någonstans längtar efter lite avlastning, och ett eget liv. Tänk om de känner sig tvingade att flytta med?

Så det är väl egentligen inte så konstigt att vi kör ner huvudet i regelböckerna. Där hittar vi allt stöd vi behöver för att kunna neka människor en gemensam bostad även om man nu råkat bo tillsammans i över sextio år. Sedan kan vi gå loss och skylla på varandra - tjänstemän med olika funktioner, politiker med olika funktioner. Om det nu är sådant vi ska ägna oss åt.

Nej, det är det naturligtvis inte, och någonstans, inbillar jag mig, finns det redan idag kommuner som hittat en lösning där man tar hänsyn till människors önskemål, där man inte låtsas om de röda varningslamporna. Eller? Ni vet bättre än jag. Hur är det i din kommun? Får man fortsätta att bo tillsammans även om man inte riktigt passar in i regelverkets mallar? //Lill

Inga kommentarer: