måndag 23 augusti 2010

Det är inte gratis att bolla människor

Om jag blir sjuk, och det inte går över och det inte är något allvarligt eller akut, då ringer jag till vårdcentralen. Där förväntar jag mig att få en tid samma dag och att en läkare ska tala om för mig vad det är jag drabbats av. Om sjukdomen eller vad det nu är för något kan botas eller lindras av medicin, förväntar jag mig ett recept så att jag kan gå till apoteket och hämta medicinen. Lider jag av något allvarligare, något som kräver en läkare med specialistkompetens, vill jag att läkaren på vårdcentralen skickar mig till en sådan snabbast möjligt. Helst samma dag.

Ungefär så, nej ganska exakt så, tänker jag mig att det ska gå till, och det tror jag att de flesta gör. Däremot spelar det ingen som helst roll för min del om det är kommunen, staten eller landstinget (Lerums kommun tillhör visserligen inget landsting utan en region, men ni förstår vad jag menar) är ansvarig för att allt det här fungerar.

Men nu råkar det vara så att det är Västra Götalandsregionen som är ansvarar för sjukvården där jag bor, och således är det regionpolitiker som ska se till att den här vårdkedjan rullar på som den ska, och alltså är det inte oviktigt vilka regionpolitiker vi väljer som våra företrädare den 19 september.

Och varför skriver jag det här. Jo, för att jag har en känsla av att vi ibland glömmer bort det, regionvalet menar jag. När jag pratar med folk om valet i september kan jag se att det finns lite olika grupper, olika falanger om ni vill. Det finns de som nästan enbart är intresserade av vilka som får bilda regering, dvs hur det går i riksdagsvalet, och så finns det de som mest är intresserade av den kommunala politiken. Nu överdriver jag, det finns en massa människor som är intresserade av båda delarna, och en massa människor som inte är intresserade av något av det - men väldigt få är faktiskt intresserade av det där tredje valet, regionvalet.

Fast det är jag - intresserad. Inte minst för att jag vill ha politiker som ser till att förbättra samarbetet mellan sjukvården och den kommunala äldreomsorgen. Eftersom jag har jobbat i äldreomsorgen vet jag att det kan vara ett bollande hit och dit med äldre människor. Sjukvården säger att något är äldreomsorgens ansvar och äldreomsorgen säger att... ja, vad tror ni - att samma sak är sjukvårdens ansvar. Så trillar en människa mellan stolarna.

Bortsett från att det är respektlöst mot enskilda människor, och att det tär på människors hälsa, så är det slöseri med resurser. För det tar tid att bolla, någon ska göra det. Därmed kostar det.

Så här tycker jag: Äldre människor ska få särskild hjälp att hitta fram i vården, en slags dirigent som ansvarar för samordning av det man behöver hjälp med från sjukvården och det man behöver hjälp med från den kommunala äldreomsorgen - en konkret person som tar hand om det. Någon som har koll på allt som har med min hälsa att göra. Inklusive mediciner, om jag har några sådana. Läkemedelsgenomgångar ska göras för alla. Med det menar jag att människor inte ska behöva äta mediciner som inte har någon effekt för att man äter några andra mediciner. Eller i värsta fall får negativa effekter, för att någon annan läkare ordinerat andra mediciner. Det där med medicinerna är en sak som borde prioriteras, tycker jag. Det borde inte vara så svårt att göra heller för den delen. Jag utgår från att det redan finns dataprogram som kan lysa med röd lampa och pipa när mediciner som inte fungerar tillsammans skrivs ut till en och samma person.

Inga kommentarer: