Vad tycker ni? Det som står på bilden är väl inte så mycket att orda om? På det stora hela, menar jag. Sedan kan man i och för sig vända och vrida och dra allt till sin spets, vilket kan bara både roligt och tankeväckande att göra, men annars? Nej, det här ställer sig Lerums folkvalda bakom, det rådde det ingen tvekan om när vi igår deltog i en utbildning där vi bl a samtalade om etik och moral i politiken.
Med på utbildningsdagen var även Sven Siverbo, professor i företagsekonomi vid Karlstads universitet. Sven, som tidigare arbetade på Handelshögskolan i Göteborg, är en av de forskare som studerar vad som händer när en kommun förändrar sin politiska organisation, vilket vi ju har gjort i Lerum, och han kommer då och då och berättar vad han och hans forskarteam har kommit fram till. Inte bara när det gäller oss i Lerum utan över huvud taget, även i andra kommuner. Så har han även tittat på organisationstrender över tid, dvs hur pendeln svänger. Ena årtiondet är det stora och toppstyrda organisationer som gäller, nästa årtionde är det decentralisering och att besluten ska fattas nära brukarna. Hur mycket konkurrens eller marknadskrafter som anses vara bra, är även det något som förändras över tid.
Sammanfattningsvis sa Sven att vi i Lerums kommun mer och mer börjar hitta en skiljelinje mellan vad som är politik och ska beslutas av politiker, och vad som är hand-on-verksamhet, och ska utföras av tjänstemän. Den där gränsen letar förresten alla kommuner efter. Generellt kan sägas att tidigare pillade kommunpolitiker mycket i detaljer, och lämnade över strategiska överväganden till tjänstemännen - medan nu är det tvärt om. Och det ska naturligtvis vara tvärt om. Det tycker både Sven och jag :-)
Det här är Sara Bengtsson, Ing-Marie Gustavsson och Marita Westerlund. De arbetar på kommunens Måltidsservice och de var också med på utbildningsdagen. Där berättade de att Måltidsservice varje år lagar 1,6 miljoner luncher till förskola/skola och äldreomsorgen. I år har de fått 2 miljoner kronor extra för arbetet med att uppfylla de kvalitetsnivåer som fullmäktige beslutat om när det gäller maten. Bl a så har vi i fullmäktige sagt att de ska öka andelen ekologiskt odlade råvaror, vilket de också gör. Idag är 19% av råvarorna ekologiskt odlade. Folkpartiet tycker att maten är viktig, framför allt i äldreomsorgen, och kommer att fortsätta arbeta för att de äldre ska få fler rätter att välja på varje dag och att man ska få ett större inflytande när det gäller när på dagen man vill äta sin lunch eller middag. De där små och vardagliga valmöjligheterna är viktiga tycker vi, och vår utgångspunkt är att det är kommunen som ska anpassa sig efter de äldres behov och inte tvärt om.
Jag frågade Sara Bengtsson om vilken maträtt som är populärast bland de äldre och hon sa att det verkar vara ärtsoppan. Om inte annat visar det att tiderna förändras och att en kommuns service och utbud hela tiden därför också måste förändras. För jag kan garantera att min generation inte kommer att tycka att ärtsoppa är det godaste som finns när vi flyttar in på äldreboendena framöver.
Till sist kan jag berätta att ombyggnationen av Röselidsskolan i Gråbo är i full gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar