torsdag 5 januari 2012

Jag sitter inte i en lyxkåk och klappar mig på magen

Den del av skolverksamheten som handlar om städning ska läggas ut på entreprenad, dvs ett privat företag ska sköta städningen. Det har jag varit med och bestämt. Av en enda anledning. För att jag tror att vi som bor i Lerums kommun får mer för våra skattepengar på det sättet. Jag tror helt enkelt att ett företag som är specialiserat på städning är de som också kan göra det bäst. Mest städ för pengarna helt enkelt. Det betyder inte att städpersonal som är anställd av ett privat företag är bättre i sig på att städa än städpersonal som är kommunanställda. Det handlar bara om att städföretag, som ägnar sig åt det och inget annat, borde vara bättre på sådant som att organisera verksamheten och sådant som kompetensutveckling. Så tror jag. Inte heller betyder det att jag inte förstår att det är jobbigt för anställd personal att byta arbetsgivare, det har jag full förståelse för. Jag har sett den typen av arbetsgivarbyte på nära håll och det tar ett tag att landa, det gör det.

Precis som jag sagt tidigare, för mig är det här inget ideologiskt ställningstagande. Jag bryr mig inte om vem som städar skolorna i Lerums kommun, jag vill bara att de som är bäst på att göra det ska göra det. Och med risk för att låta tjatig, bäst är de som städar mest för pengarna. Visar det sig att det nu blir kris och katastrof och inte alls bättre eller billigare, ja då får vi väl tänka om. Men då har vi i alla fall prövat. Man måste våga pröva. Gör vi inte det, kommer vi inte att ha råd med någon städning över huvud taget i framtiden.

Men det var egentligen inte det jag skulle säga, åtminstone inte helt och hållet. Vad jag reagerat på är de insändare som publicerats i Lerums tidning, som handlar om det här - att vi låter ett företag ta över städningen. Här talas det om att det här är en tragedi. Att privatanställd personal minsann inte kommer att ha tid med att ingripa om elever bråkar eller om elever är ledsna. För sådant gör minsann inte privatanställda städerskor. Eller oppositionen som säger att städpersonalen gör ett viktigt jobb - och därmed antyder att allianspartierna inte tycker det. Eller för den delen, den som skriver att moderater bara sitter i sina lyxkåkar och klappar sig på magen och struntar i städerskor och barn och medmänsklighet.

Nu är jag inte moderat och har ingen aning om huruvida de klappar sig på magen eller inte. Däremot är jag en av dem som varit med och bestämt att vi ska låta ett företag ta över städningen av skolorna. Och jag blir lite trött. Dels på bilden av företagare och dels på bilden av mig själv som politiker - för övrigt är jag ju både företagare och politiker så det är väl dubbelt illa. Jag struntar inte i dem som städar och jag saknar inte medmänsklighet, och för den delen - min ambition som företagare är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt till vilket pris som helt. Jag tycker också att städpersonalen gör ett viktigt jobb, och inte bara tycker, jag vet att det är så, jag har själv arbetat i skolvärlden. Men varför tror ni att privatanställda städerskor bryr sig mindre om eleverna än kommunanställda städerskor - och därför skulle strunta i barn som bråkar, är ledsna eller ensamma? (När det nu dessutom handlar om samma personer som ska städa, som bara byter arbetsgivare.) Varför tror ni att privatanställda personer har mindre medkänsla än kommunanställda personer? Det är egentligen det jag undrar. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här handlar om att folk är beroende av sina inkomster. Nu trivs man men man vet var man har men inte var man får och det är inte så lätt att byta jobb om man inte trivs om man är lokalvårdare. Jobbet är mycket viktigt för folk och alla har kanske inte så lätt för att byta jobb som dig.