söndag 1 januari 2012

Jag vet inte


om ni tycker att det betyder något, det här med att vi idag inleder ett nytt år. Om ni tänker en dag hit eller dit, ett årtal mer eller mindre - det är ju dessutom bara något konstruerat - vad spelar det för roll? Eller om ni ser det som att något nytt börjar, eller åtminstone blir möjligt på ett mer påtagligt sätt. Påtagligt för en själv, lite nuärdetdags. Själv tillhör jag de där senare. Som tycker det är bra med tydliga övergångar och startpunkter, helst i kombination med en ritual, som ju nyårsfirandet är. Det manar till både eftertanke och inspirerande målsättningar, tycker jag.

Att bestämma sig för att ta tag i det man vill för egen del, är förhållandevis enkelt. Förhållandevis. Att som kommunpolitiker göra samma sak är lite värre. Åtminstone när man tillhör ett parti som inte har egen majoritet, vilket ju inget politiskt parti har i Lerums kommun. Då gäller det att hitta vägar för att komma överens med de andra, inte fastna i detaljer, käbbla eller helt låsa fast sig i de egna förslagen.

En del av det här årets första dag har jag ägnat åt att bläddra och småläsa i Jan Jörnmarks och Annika von Hausswolffs bok Avgrunden. Den handlar bla om Detroit i Michigan. Detroit var under 70-talet en välmående stad. Det är det inte längre. På bara några decennier har Detroit gått från att vara en av världens rikaste städer till en fattig stad där hälften av invånarna lever på bidrag. Befolkningen har minskat med 60 procent.

Lerums kommun har inte tappat 60 procent av sin befolkning, inte tappat alls. Men faktum är att vi på senare år inte har ökat vår befolkning på samma sätt som jämförbara kranskommuner. Och vår målsättning att öka med 1 procent varje år, nej - den klarar vi inte. Till stor del för att de politiska partierna inte har lyckats komma överens om hur och var det ska byggas bostäder, eller över huvud taget hur Lerum, Floda och Gråbo ska utvecklas.

Nu tror jag dock att vi kan vara på gång. Under 2012 hoppas jag kunna se grävskopor i både Gråbo och Lerum (centrumutvecklingen i Floda behöver nog planeras ytterligare innan den kan grävas). Grävskoporna är inte nyårslöfte från min sida, det är ju inte bara Folkpartiet som bestämmer. Däremot ska vi göra vad vi kan för att bidra till lösningar så att vi åtminstone kan komma i närheten av det där enprocentsmålet. Lerums kommun behöver det. För om inte annat visar exemplet Detroit att det kan gå fort ibland. Fort åt fel håll.

Till sist. En god fortsättning på det nya året allihop. Fyll det med något bra. Det ska jag försöka göra.

1 kommentar:

Jämtland sa...

Det glädjer mig att du är tillbaka igen. Jag har noterat att du inte publicerat något i din blog på månader. Välkommen.